Akupunktur på spädbarn

Att ha barn med kolik är ett rent helvete för nyblivna föräldrar. Som ni kan läsa i mitt tidigare inlägg Kolik- en förälders helvete, fick både Ida och Cleo kolik vid ungefär två veckors ålder.

Vi prövade, massage, magdroppar och jag slutade äta mjölkprodukter. Baby massagen hjälpte något men vi hade fortfarande två barn som skrek av förtvivlan 19 timmar om dygnet. Det var då vi bestämde oss för att pröva på akupunktur för att bota koliken.

Eftersom akupunktur som behandlingsmetod mot kolik inte är speciellt beprövat får inte BVC tipsa om det. Däremot visar den svenska läkaren Kajsa Landgrens doktorsavhandling i ämnet att behandlingen är mycket effektiv. För att få utföra akupunktur på spädbarn måste man i Sverige vara både sjuksköterska/läkare och akupunktör. Dessutom får behandlingen endast göras i vetenskapliga syften. På svenska betyder det att det bara finns typ två personer i Sverige som får utföra akupunktur på barn under 8 år. De här personerna går att hitta här.

Jag tog inte Ida och Cleo till en av de här personerna. Jag tog dem till en bekant som har arbetat med akupunktur i 20 år men är inte sjuksköterska. Hos henne fick jag billigare pris än de 700/behandling det normalt kostar och hon var fantastisk. Det är lite olika hur många behandlingar man kan tänkas behöva men man brukar säga att det tar minst tre behandlingar innan akupunkturen börjar ge effekt. Ida och Cleo fick 6 behandlingar. De gjordes var tredje dag och jag tycker verkligen att det var skillnad på tjejerna efter fjärde behandlingen. Jag tror dock att det är viktigt att fortsätta gå någon gång även om man tycker att koliken har minskat. Akupunkturen ska BOTA koliken inte minskar den.

Hur går ett besök till då? Jo, varje gång jag var på behandling kom jag till mottagningen med två sovande barn i vagnen. De fick sina händer tvättade med en liten våtservett och sedan stack man dem en gång i varsin hand. Nålen man sticker med är 0,2 mm och varken Ida eller Cleo vaknade en enda gång. De rynkade lite på näsan men mer än så var det inte. Inte heller kom det något blod efter sticket och eftersom nålen är så liten lämnar det inget blåmärke.

Kanske att det kan vara lite läskigt att gå och sticka sitt barn första gången men det är verkligen verkligen ingen fara! Dessutom hjälper det superbra mot koliken, och den gör förmodligen ondare än vad ett nålstick skulle kunna göra.

IMG_0153

 

1 reaktion på ”Akupunktur på spädbarn

Kommentarer inaktiverade.