Att gå och lägga sig med dåligt samvete

Den här helgen har något magiskt skett. Något fantastiskt. Cleo och Ida har vant sig vid att gå och lägga sig vid 7 på kvällen istället för klockan 11. Första gången det hände grät jag nästan av lycka. En hel kväll där jag kan göra annat än att stoppa tillbaka en utspottad napp i en osnuten bebis mun om och om igen. Så skönt!!

När Ida och Cleo var nyfödda pratade jag med någon om att jag ville vänja dem vid att somna tidigare än midnatt. Det är inte så mycket att jag tror att det är bättre för dem att somna tidigt men det får mig att bli en bättre förälder. Får jag några timmar varje dag där jag kan göra annat än att lägga 100% fokus på barn blir jag gladare. Och när jag är gladare kan jag vara en bättre mamma. Är jag en bättre mamma får jag lyckligare barn. Det är en win win för alla.

Det tyckte dock inte personen jag pratade med. Den här onämnda-, anonyma-, annars väldigt trevlige- personen menade att det bara var själviskt att vilja få barnen att sova. Att jag blev en sämre mamma eftersom jag inte ville lägga energi på mina barn. För föräldrar borde vara villiga att spendera hela sina dagar med sina barn. Att barnen ska sova är bara ett sätt att bli av med dem. Självklart har inte personen ifråga egna barn men har mycket erfarenhet från att vara barnvakt. Har också läst en kurs om utvecklingspsykologi på gymnasiet. Hehe nu är jag elak..

Jag menar inte att personer utan barn inte kan säga något om hur man ska agera som förälder. Det är klart att jag, innan jag fick barn, hade åsikter om andra föräldrar. De flesta av oss har ju faktiskt stor erfarenhet av föräldrar även fast man inte har barn. Men det som stör mig är skuldbeläggningen. Att jag ska känna mig dålig för att jag vill ha ensamtid. Och det som irriterar mig ännu mer är att jag tar åt mig. När jag hör att jag borde ha dåligt samvete får jag det.

Att få barn borde vara synonymt med en psykologisk sjukdom. Allt det självförtroende jag byggt upp under mitt liv raserade i samma sekund som jag fick barn och istället infann sig det dåliga samvetet. När någon blåser lite på den elden blir det skogsbrand. Jag ligger vaken på nätterna i någon form av konstant vargtimme och tänker på vad jag har gjort fel under dagen. Om jag har andats för nära mina barn med dålig andedräkt till exempel. Jag menar de kan ju inte säga ifrån. Eller slet jag inte lite för hårt i dem när jag klädde på dem imorse? Är det fel att blanda ut deras flaskor med whiskey för att få dem att somna? Hihi, skoja.

FullSizeRender
Ida och Cleo tycker att jag borde få dåligt samvete för att jag låter dem sova. Tycker att det är ohälsosamt. Kanske traumatiserande.

 

6 reaktioner på ”Att gå och lägga sig med dåligt samvete

 1. Alltid lika kul att läsa dina inlägg ?? du är så rolig och minisessorna är så söta. Ha inte dåligt samvete, du är en sjukt bra mamma, på riktigt! Kunde inte tänkt mig någon bättre förälder i världen åt Ida och Cleo ??

 2. En så go bild!

  Visst fan sitter vi dygnen runt med barnen om det är så, men jag tror att det kan vara väldigt bra att få in en bra rutin väldigt fort, och att lägga dom ”lagom” på kvällarna, man ska ju själv kunna fungera om dagarna liksom. Jag tror också det är väldigt svårt för personer som inte är föräldrar att verkligen förstå hur allt är. Allt jag gör gör jag för barnen, allt jag har i huvudet är barnen . En kort stund på kvällen ( där allt oftast handlar om att fixa lite hemma, duscha och förbereda) är ganska viktigt att få,

  1. Tack 😀
   Jag vet. Det är ju dock helt sjukligt. Man borde kanske försöka lägga bort tankarna på kids och göra något annat lite då och då! Fast det är ju lätt att säga förstås. Hoppas du får dig lite ensamtid snart, och typ en mental Ipren för att tysta tankarna om barnen. Om så än bara för någon timme.

 3. Hejsan! Vet inte när detta publicerades men hur som..
  Det jag läser att du tycker det är bra att få egentid måste jag få tillägga att det är sunt förnuft som gäller!
  När min äldsta son,som är tre år idag började sova regelbundet och jag fick så kallad egentid på kvällarna, klockan 7 så var det en njutning att bara kunna tänka på sig själv att kunna sitta å få ny energi och kraft till dagen därpå,kunna få prata vuxet för en stund med barnens pappa,bara få vara jag.
  Idag har vi en liten tjej på tre månader som jag försöker få in sovrutiner på och det är underbart att få vara själv på kvällen eller ja med barnens pappa, för sen dagen efter är de full gång med diverse blöjbyten,matning,laga mat,lämna-hämta på dagis, städa,tvätta,bada barn,rastahund,fixa i köket, ja heltidsjobb som du säkerligen vet vad jag pratar om så återigen- inge fel av att känna så,att det är bra då barnen sover!
  Förr då min son var mindre och sov två gånger per dag så passade jag till och med på och utbilda mig på distans 🙂 så egentid- gynnar ALLA i familjen!
  Kram

  1. Tack för boosten! Jag kan inte annat än att instämma. Jag kämpar stenhårt för mina få men uppskattade timmar då jag inte har två snorande barn på armarna!! Hoppas du får in sovrutinerna snart. I slutändan tror jag det är ganska bra för kidsen också!

Kommentarer inaktiverade.